• Návšteva Sobášneho paláca v Bytči
          • Návšteva Sobášneho paláca v Bytči

          • Dňa 23.6.2023 včielky navštívili Sobášny palaác v Bytči.Dozvedeli sa veľa zaujímavostí.Sobášny palác dal postaviť palatín Turzo na usporiadanie svadobných obradov a hostín pre svoje deti.Včielky obdivovali krásy exteriéru aj interiéru,vypočuli si odborný výklad, s ktorým ich oboznamovala pani Katka Dadlíková. V sobášnom paláci je počas každej sezóny inštalovná nová zaujímavá výstava, ktorá obohatí návštevu nádherných renesančných priestorov.Deti mali z priehliadky Sobášneho paláca veľký zážitok. Po návšteve paláca Danka Majštiníková včielky pozvala na pizzu začo jej veľmi pekne ďakujeme.

            triedna učiteľka Anna Nichtová

        • Deň detí v ŠKD
          • Deň detí v ŠKD

          • Začiatok júna je každoročne venovaný naším najmenším. Deň, ktorý dospelí venujú detskému svetu, detským hrám, radostiam a detským srdiečkam. Tak tomu bolo aj v školskom klube vo Hvozdnici. Vďaka peknému počasiu sme tento magický deň trávili zábavno-súťažnými aktivitami vonku. Program bol zostavený z rôznych súťaží, za absolvovanie ktorých dostali deti žetóny. Cieľom bolo získať čo najviac žetónov, čo deťom nerobilo žiaden problém, keďže sa do takýchto aktivít radi zapájajú. Deti si mali možnosť vyskúšať lukostrelbu, prekladanie loptičiek nohami, satie žetónov slamkou, triafanie loptičiek do terča, prekladanie orieškov štipcom...nemohlo chýbať tradičné skákanie vo vreci, pri ktorom sa deti nasmiali a tiež futbal, ktorý skončil remízou. Poslednou a najzábavnejšou súťažou podľa detí bolo praskanie uviazaných balónov na nohách súperov. Na záver hier boli všetky deti za aktivitu odmenené sladkou maškrtou a tí, ktorým sa darilo o niečo viac aj medailičkou. Verím, že naše – vaše deti si svoj deň naozaj užili.Začiatok júna je každoročne venovaný naším najmenším. Deň, ktorý dospelí venujú detskému svetu, detským hrám, radostiam a detským srdiečkam. Tak tomu bolo aj v školskom klube vo Hvozdnici. Vďaka peknému počasiu sme tento magický deň trávili zábavno-súťažnými aktivitami vonku. Program bol zostavený z rôznych súťaží, za absolvovanie ktorých dostali deti žetóny. Cieľom bolo získať čo najviac žetónov, čo deťom nerobilo žiaden problém, keďže sa do takýchto aktivít radi zapájajú. Deti si mali možnosť vyskúšať lukostrelbu, prekladanie loptičiek nohami, satie žetónov slamkou, triafanie loptičiek do terča, prekladanie orieškov štipcom...nemohlo chýbať tradičné skákanie vo vreci, pri ktorom sa deti nasmiali a tiež futbal, ktorý skončil remízou. Poslednou a najzábavnejšou súťažou podľa detí bolo praskanie uviazaných balónov na nohách súperov. Na záver hier boli všetky deti za aktivitu odmenené sladkou maškrtou a tí, ktorým sa darilo o niečo viac aj medailičkou. Verím, že naše – vaše deti si svoj deň naozaj užili.

            Mgr. M. Mišejková

          • ROZPRÁVKOVÝ LES

          • Na tohtoročný školský výlet sme sa veľmi tešili. Vybrali sme sa do Rozprávkového lesa v Nezbudskej Lúčke. Bolo tu plno postavičiek zo známych rozprávok v nadživotnej veľkosti: Červená čiapočka, Vlk a tri prasiatka, Maťko a Kubko, Deduško Večerníček,...Niektoré boli aj so zvukovým doprovodom so známou melódiou.

            Na záver nás čakal chutný obed. Spokojní a plní zážitkov sme sa mohli vrátiť do našej škôlky.

             

          • Návšteva policajtov

          • V krásny slnečný piatok, 02. 06. 2023, nás prekvapili príslušníci policajného zboru. "Ujo policajt a teta policajtka" (takéto familiárne oslovenie im vymysleli deti) nám predviedli vybavenie policajného auta, ukázali nám obušok, ochrannú vestu, čiapku, mali sme možnosť nasadiť si aj putá a posedieť si v policajnom aute. Za hlasného húkania policajnej sirény sme sa s touto milou návštevou rozlúčili.

            Bol to pre nás veľmi pekný a poučný zážitok, za ktorý by sme sa chceli poďakovať Polícii SR - Obvodnému oddeleniu v Bytči. 

            Pedagogický zbor ZŠ s MŠ Hvozdnica

        • Malí pestovatelia
          • Malí pestovatelia

          • Deti z 2. A na hodinách Prvouky pozorovali vývoj a rast rastlín. Zo semienok uhoriek vypestovali rastlinky, ktoré si potom zobrali domov. Doma si ich presadili do záhrady alebo ich pestujú na balkóne v kvetináči. Deti každý deň pozorovali ako rastlinky rástli. Polievali ich a starali sa o ne. Už vedia, že rastliny potrebujú pre život pôdu, vodu, svetlo, teplo a vzduch. Sú pre ľudí veľmi dôležité, lebo nám poskytujú potravu a veľa iných vecí. Najdôležitejšie sú pre nás preto, lebo nám poskytujú kyslík.

            Tr. uč.: Monika Halušková

          • Deň detí s požiarnikmi

          • Pri príležitosti Medzinárodného dňa detí, 01. 06. 2023, sme v našej škole vo Hvozdnici opäť privítali dobrovoľných hasičov z DHZ Kolárovice. Naši "kamaráti" nám pripravili skvelú zábavu, mohli sme si vyskúšať striekanie z požiarnej hadice, nakuknúť do vnútra a vybavenia požiarnického auta. V závere svojej návštevy nás čakala vodná pena, v ktorej sme sa vyšantili a celí mokrí sme sa s nimi rozlúčili. 

            V triedach na nás čakali sladké balíčky, ktoré boli uhradené z príspevku ZRPŠ.

            Pedagogický zbor ZŠ s MŠ Hvozdnica.

        • Škola v prírode KRAHULE 2023
          • Škola v prírode KRAHULE 2023

          • V dňoch 22. až 26.mája sa žiaci tretieho a štvrtého ročníka zúčastnili v Škole v prírode Krahule v srdci Kremnických vrchov.

            V pondelok ráno nás autobus vysadil v Tramptárii, v jedinom detskom kráľovstve na Slovensku, a z detí sa razom stali princovia a princezné a z pani učiteliek, hoci neustále nosili športové oblečenie a boli tými najväčšími fanúšikmi a pomocníkmi svojich zverencov, sa stali pani grófky.

            Hneď v prvý večer nás čakal veľmi pekný kultúrno-zábavný program – Korunovácia kráľa a kráľovnej. Každá detská skupina mala na korunovácii vystúpiť a prezentovať svoj vlastný erb, názov skupiny a osobný bojový pokrik. Náš erb pozostával z píly, ktorá sa nachádza v erbe našej obce, z ceruzky, ktorá sa nachádza v erbe našej školy a z usmiateho smajlíka, lebo v našej škole je veselo a radi sa spolu smejeme. Našu skupinu sme nazvali Hvozdníci a pokrik sme si spoločne vymysleli takýto:

            Do Krahúľ pri Kremnici prichádzajú Hvozdníci.

            Škola, čo je v prírode, prispieva nám k pohode.

             Hurá! Hurá! Jupí! Jej! Hraj sa! Uč sa! A s nami smej!

            O kopec zábavy a dni plné hier, súťaží a dobrodružstiev sa starali animátori, či vlastne dvorné dámy a udatní rytieri. Malí dvorania si pod ich vedením a za silného povzbudzovania svojich „grófiek“ vyskúšali svoju zručnosť v kráľovských remeslách, ako sú lukostrelba, tanec, jazda na koni, jazda na autíčkach Plasma car, maľovanie, šperkárstvo, futbal, hokejbal či vybíjaná. Za úspechy v jednotlivých kráľovských remeslách získavali deti tramptáre, rozprávkové platidlo. Zúčastnili sme sa aj niekoľkých príjemných turistických prechádzok, počas ktorých deti lúštili rôzne hádanky a kvízové otázky, za čo sme opäť získavali tramptáre. Počas celého týždňa v Tramptárii súťažilo a zbieralo tramptáre okolo dvesto detí. Hvozdníci boli úplne najmenšou skupinou, čo dosť výrazne sťažovalo zbieranie tramptárov. Nevzdávali sme sa a o to urputnejšie a usilovnejšie sme sa púšťali každý deň do ich zbierania. A predstavte si! Hvozdníci sa stali víťazným tímom. Naše prekvapenie a následná radosť bola obrovská.

            Školu v prírode, aj keď občas pred spaním padla nejaká tá slzička smútku za rodičmi, či nás sem tam trošku potrápilo zdravíčko, sme si všetci veľmi užili, strávili sme týždeň v krásnej prírode, medzi milými ľuďmi, spolupracovali sme spolu ako dobrá parta a naučili sme sa jednu dôležitú vec: „Nezáleží na veľkosti, ale na odhodlaní.“ Kiež táto nadobudnutá životná múdrosť bude sprevádzať našich „Hvozdníkov“ pri plnení ich cieľov počas celého života.

                                                                           Grófky Renáta + Helena

                                                                                

          • Návšteva včelnice

          • Naši druháci v rámci krúžku mali zážitkovú návštevu vo včelnici. Deti sa veľa dozvedeli zo života včiel. Mohli vidieť úle, čiže príbytky včiel. Na tomto krásnom mieste mohli vidieť z blízka včelie rodinky a dokonca chytiť trúdov. Pretože trúdy nemajú žihadlo, deti ich bezpečne podržali na ruke. Pozorovali robotnice, ktoré sa starali  o včeliu kráľovnú. Dokonca ochutnali med priamo z plastov. Veľa informácií o včelách sa dozvedeli z rozprávania  včelárky Moniky Ďurčanskej, za čo jej veľmi pekne ďakujeme. Všetky deti veľmi nadchla práca včelárky. Dokonca niektoré z nich sa chcú v budúcnosti venovať tejto krásnej, ale náročnej záľube.

            Pozrite si fotky z úžasnej akcie.

            Vedúca krúžku:  Monika Halušková 

        • Prváci na zmrzline
          • Prváci na zmrzline

          • V pondelok, 29. 05. 2023, bolo krásne slnečné počasie, preto sme ho spolu s prvákmi využili na návštevu novootvorenej zmrzliny u nás vo Hvozdnici.

            Chceli by sme sa z celého srdca poďakovať pánovi majiteľovi, ktorý sa rozhodol dať všetkým deťom zmrzlinu zadarmo. Pri zmrzline sme sa nestihli odfotiť, a tak sme si v triede vytvorili naše zmrzlinky, ktoré nám budú návštevu u pána zmrzlinára pripomínať. 

            Ešte raz srdečne ĎAKUJEME  za vynikajúcu, chutnú zmzlinu rôznych príchutí.

            Odporúčame všetkým, aby si išli vychutnať skvelú Zmrzlina OREO Perfekt Gelato cremo Italiano/Café .

             

          • Šikovné druhácke pršteky

          • Na krúžku sa druháci učili prišívať gombíky. Ich šikovné pršteky to zvládli na výbornú. Práca s ihlou ich veľmi bavila a nikto sa nepopichal ani raz do pršteka. Všetci sa naučili rýchlo navliecť niť do ihly, urobiť uzlík a krásne prišiť gombíky. Túto zručnosť určite využijú aj vo všednom živote. 

            Vedúca krúžku: Monia Halušková

          • Beseda s pani riaditeľkou Slovenskej sporiteľne

          • Učiť deti o hodnote peňazí je dobré začať čo najskôr. Je to základ, aby deti v dospelosti vedeli samé rozumne nakladať so svojimi financiami.

            Dňa 16. mája prišla do našej školy pani riaditeľka z pobočky Slovenskej sporiteľne v Bytči Mária Poljić Janíková. Prostredníctvom besedy o finančnej gramotnosti vysvetlila deťom, akú podobu môžu mať peniaze. Rozprávala sa s deťmi, čo si môžu za peniaze kúpiť a čo nie. Vysvetľovala im pojmy, ktoré súvisia s platobným stykom ako bežný účet, číslo bankového účtu, platobná karta a debetná karta. Pani riaditeľka vysvetlila deťom aj pojem detský účet. Deti sa pekne zapájali do diskusie a veľa sa pýtali ohľadom financií. Na každú otázku dostali zreteľnú odpoveď.

            Deti touto besedou získali množstvo informácií o hodnote a cene peňazí. Boli informované aj o nebezpečenstve tvorby dlhov a úverov, keď budú v dospelosti samé viesť svoje financie.

          • DEŇ MATIEKV MŠ

          • Dňa 11.5. sa v našej triede uskutočnilo podujatie venované našim mamičkám. Detičky si pripravili pásmo básni, piesní, tancov, hier a dramatizácie,ktoré bolo nad všetky očakávania.

            Po vystúpení,každé dieťa svojej mamičke darovalo z lásky, vlastnoručne vyrobený darček.

            Detičky boli odmenené veľkým potleskom, žiarivým úsmevom  a veľkou hostinou, ktorú pripravili pre nás mamičky. 

          • DEŇ MATIEK

          • Každoročne, druhú májovú nedeľu, patria naše myšlienky, naša vďaka a naše darčeky našim starostlivým mamičkám. Aj my sme pre ne s láskou vyrobili rôzne pekné vlastnoručné poďakovania, ale hlavne na tento pamätný deň sme si v každej triede, od predškolákov z materskej škôlky až po štvrtú triedu zo základnej školy, pripravili darčeky v podobe básničiek, vinšovačiek, pesničiek a tančekov.

            Dúfajme, že naše mamičky, ale aj babičky, ockov a všetkých ďalších divákov, ktorí prišli v tento deň do Kultúrneho domu vo Hvozdnici, naše vystúpenia zahriali pri srdiečku a pobavili. Nezabúdajme však na to, že „ďakujem“ si zaslúžia naše mamičky každý deň.

          • Deň Zeme

          • Na Zemi žijú milióny ľudí a to veľké množstvo ľudí má len JEDNU planétu Zem.

            Tému ochrany prírody a ekologického prístupu k životu s deťmi našej školy rozoberáme celoročne, ale najintenzívnejšie v apríli, keď slávime Mesiac lesov a Deň Zeme.

            V každej triede v tomto období prebehla beseda o ochrane prírody, žiaci tvorili rôzne zaujímavé ekoprojekty, vytvorili strom, na ktorý každý z nás, žiakov i učiteľov, pripevnil lístok s konkrétnym sľubom, ako prispeje k ochrane našej planéty. Deťúrence zasadili strom na školskom dvore, vyrobili kŕmidlá pre vtáčiky, naučili sa niečo nové o separovanom zbere odpadu a o šetrení energiami.

            V Deň Zeme sme všetci spolu ako jedno školské spoločenstvo priateľov našej planéty vytvorili z prírodnín názov sláveného dňa a pomaľovali sme zem nášho školského dvora obrázkami rastlín a zvierat, ktoré treba chrániť.

            V našej škole každý žiačik vie, že tak ako my potrebujeme planétu Zem, tak ona potrebuje nás a našu ochranu.

          • Deň Zeme v školskom klube vo Hvozdnici

          • Zemička guľatá,

            si krásna, si bohatá...

            Dávaš nám vzduch, 

            potravu, vodu, čo pijeme,

            všetko, čo k životu potrebujeme.

             

            Milá naša Zem, ochrániť ťa chcem.

             

            Chrániť a šetriť našu drahú Zem chcú aj deti zo školského klubu vo Hvozdnici. Deň Zeme sme si pripomenuli nielen peknými výtvarnými prácami, ale i aktívne. Vybrali sme sa na potulky prírodou a vyzbierali odpad po Hájovej ceste. Deti pracovali ako včielky, lietali sem a tam a preto si  sladkú odmenu a medailičku do slovníčka právom zaslúžili.

          • Plavecký výcvik predškolákov

          • Plavecký kurz je určený pre deti predškolského veku. Cieľom kurzu je získať u detí kladný vzťah k vode. Naučiť deti dýchať do vody, ponárať sa a získať základné plavecké pohyby. Niektoré deti dokážu po absolvovaní kurzu samostatne plávať. Včielky mali z plaveckého výcviku veľký zážitok.