• Po stopách našich predkov

          • V rámci krúžku navštívili deti Súkromné múzeum Ladislava Janecha v Považskej Teplej. Pod strechou rodinného domu u pána Janecha nájdeme skutočné poklady našej minulosti. V štyroch izbách sme videli minerály, mince, výrobky starých remesiel, rôzne nástroje, zbrane, časti odevov a podobne. Dokonca je tu aj lebka mladej ženy, ktorá je stará vyše 1300 rokov a je z čias Avarov. 

            Ďakujeme pánovi Ladislavovi Janechovi a jeho manželke za krásny  a zaujímavý zážitok.

            Vedúca krúžku: Monika Halušková 

          • Šarkaniáda na tretiackom zábavníku

          • V rámci nášho triedneho krúžku sme sa pustili do výroby veselých šarkanov. A vydarili sa.Každý mal vtipnú tváričku, dlhý farebný chvost a predsa bol každý iný – originálny. Bolo ich však ešte treba vyskúšať v praxi. Šarkany lietali, deťúrence si zašantili a tretiacky zábavník bol naozaj zábavný.

                                                                                 Tr.uč.R.Golierová

          • Tretiaci nezabúdajú na starých rodičov

          • Október je už tradične mesiacom úcty k starším. Nezabúdame na to ani v našej triede. Najskôr sme mali príjemnú diskusiu o tom, čo všetko pre nás starí rodičia robia, za čo všetko im máme byť vďační, prečo všetko si ich vážime. Potom sa tretiačikovia s chuťou pustili do výroby milých obrázkov na zavesenie, ktoré venovali svojim babičkám a deduškom. Vraj veľmi potešili. Na svojich starých rodičov si však nemáme spomenúť len v októbri. Úctu, vďačnosť a lásku im treba prejavovať po celý rok. Preto sme sa s deťúrencami dohodli, že sa budú snažiť potešiť svojich starkých drobnou pomocou, milým slovom, objatím či vlastnoručne vyrobeným darčekom po celý rok.

                                                                                 Tr.uč.R.Golierová

          • Október - mesiac úcty k starším

          • Mesiac október je vyhláseným mesiacom úcty k starším ľudom, k starým rodičom. Aj naši prváci si tento mesiac sľúbili, že si budú viac všímať svojich starých rodičov, budú im viac pomáhať, viac sa s nimi rozprávať, častejšie sa na nich usmejú alebo im častejšie zatelefonujú. Veď nie každý má možnosť, byť so svojimi starými rodičmi každý deň, každý deň ich pozdraviť, objať. A ako malý darček im pripravili záložku do ich obľúbenej knihy či krížovkového časopisu a k októbrovému sychravému počasiu patrí aj šálka dobré bylinkového čajíka na imunitu.

            Verím, že prváci tento svoj sľub aj dodržali a jeho plnenie neskončí 31. októbrom, ale spolu so starými rodičmi zažijú ešte mnoho pekných spoločných chvíľ.

          • Spoznávame zeleninku so zemiačikom Bombuľkom v MŠ

          • Tento týždeň bol pre naše lienky netradičný. Navštívil nás zemiačik Bombuľko a prežili sme s ním parádne dobrodružstvo. Poznávali sme a pozorovali typické znaky zemiakov, počítali sme s nimi, cvičili, plnili rôzne úlohy na IT, vyorávali sme zemiaky za traktorom na poli ( odtláčaním farby zemiakmi), vytvorili sme si výstavku zeleniny, pripravili sme si ,,Zemiakovú hostinu".Na záver sme mali športovú ,,ZEMIAKIÁDU".

          • Štvrtáci ďakujú starým rodičom

          • Mesiac október patrí každý rok úcte k starším ľuďom. A hoci nie každý ma to šťastie, mať pri sebe ešte aspoň jedného starého rodiča, prejaviť úctu, obdiv, pokoru a vďaku staršiemu človeku môže každý z nás. Stačí na to možno úsmev, milé slovo, či malá pozornosť. Nezabúdajme, že aj my všetci raz budeme na ich mieste.

            Ani štvrtáci nezabudli na svoje staré mamy, babičky, dedkov a deduškov. Milým darčekom a peknou básňou, ktorú spoločne vymysleli, sa im za všetku lásku a pomoc zo srdiečka poďakovali a pripomenuli im, ako veľmi si ich vážia a ľúbia.

            Milá babka a tiež dedko,

            chceme len povedať, že ste naše všetko.

            Keď prídete na návštevu

            mnoho srandy vtedy veru.

            Babka pečie pagáče,

            štrúdle, či voňavé koláče.

            Dedko zasa číta mi

            a aj všetko opraví.

            Vždy nám dobre poradíte

             a múdrosťou okúzlite. 

            Milá babka, milý dedko,

            ste naozaj naše všetko. 

                                                                                                   H. Kremeňová

          • Návšteva knižnice

          • Dnes naši druháci navštívili Obecnú knižnicu vo Hvozdnici. V knižnici sa od pani Jakubíkovej dozvedeli veľa cenných informácií o knihách. Deti si prečítali a prelistovali rôzne zaujímavé knihy. Niektoré deti sa do knižnice prihlásili a dostali aj čitateľský preukaz.  

            Doslali sme aj sladkú odmenu, za ktorú ďakujeme. Návšteva knižnice bola pre deti veľmi hodnotná.

            Tr. uč.: Monika Halušková

             

             

          • 21. október - Svetový deň jablka

          • Aj naši prváci si v piatok pripomenuli Deň jablka. Celé vyučovanie sa nieslo v téme jabĺčka a aj samotný prváci prišli oblečení v červeno-zelených farbách. Na čítaní si v básničke o jabĺčku vyhľadali písmenká, ktoré už poznajú, povedali sme si niečo o jabĺčkach, o ich význame v našej strave, o množstve vitamínov, ktoré jablká v sebe majú. Na matematike sme si zrátali jabĺčka, ktoré sme si priniesli do školy, určovali počet jadierok v jablkách, spočítavali pomocou príkladov počty jabĺčok. Na písaní sme si symbolicky do jabĺčka písali naše prvé písané písmenká. A na výtvarnej sme si spoločne mozaikou vytvorili naše chutné jabĺčka a to, čo nám z nich po našom vyučovaní zostalo. Aj takéto dni máme v našej školičke, aj takto sa my spoločne učíme.

        • Hudobno-divadelné predstavenie Drozdík Čimo
          • Hudobno-divadelné predstavenie Drozdík Čimo

          • V utorok, 18. októbra,  v našej telocvični zazneli ráno nádherné tóny rôznych hudobných nástrojov. Pýtate sa prečo? Po viac ako dvoch rokoch k nám opäť zavítala milá návšteva. Prišla nás svojím hudobno-divadelným predstavením potešiť pani Pažitská. Tentokrát sme sa spolu s ňou preniesli do krásneho jesenného lesíka, v ktorom sme sa zoznámili s drozdíkom Čimom a jeho dobrodružstvami. Spoznali sme aj jeho zlú/dobrú kamarátku Cicu-Micu. Celé predstavenie sa nieslo v znamení jesenných tónov hudby, deti si spolu s pani Pažitskou zaspievali známe detské pesničky, zatancovali si a spoznávali zvuky hudobných nástrojov. Bolo to krásne dopoludnie, pretože aj slniečko bolo na toto predstavenie zvedavé a nakúkalo do našej telocvične cez okná. 

            Chceli by sme sa pani Pažitskej poďakovať za jej krásne hudobné pásmo a budeme sa tešiť na jej ďalšiu návštevu. 

          • Deň jablka u druhákov

          • Každý deň jablko, od lekára ďaleko...hovorí ľudová múdrosť.

             

            Dnes sme si v našej triede pripomenuli Deň jablka - 21. október.

            Robili sme aktivity, ktoré úzko súviseli s chutným ovocím - jablkom. Pochutnali sme si na jablkovom koláči a jabĺčkach. Zaspievali pieseň Bolo raz jabĺčko krásne a bolo nám veselo. Všetci sme zistili, že maškrtiť sa dá aj zdravo. Všetky deti si zobrali domov recept na koláčik, ktorý jedli v škole. Možno budú koláč s maminkami  cez víkend piecť. 

            Tr. uč.: Monika Halušková   

          • KEĎ KRAĽUJE PANI JESEŇ V MŠ

          • ,,Maľovala pani jeseň farbičkami listy. Jeden hnedý, druhý žltý, tretí zostal čistý."

            Ani sme sa nanazdali a znovu k nám nenápadne prišla pani Jeseň, ktorá nám ponúka mnoho farieb a jesenných plodov. Počas týždňa sme s našími lienkami rozlišovali ročné obdobie, opisovali charakteristické znaky jesene, triedili a počítali jesenné listy, z prírodnín sme konštruovali lesné domčeky pre zvieratá, zhotovili sme z listov farebné cestičky, vyrobili sme si ježkov, na vychádzke sme zberali prírodniny, hrali sme sa rôzne hudobno-pohybové hry. 

          • Ovocný šalát

          • Včielky si v MŠ pripravovali ovocný šalát. Pripomenuli sme si, že ovocie je dôležitou zložkou každodennej stravy, pretože obsahuje veľa vitamínov  dôležitých pre náš organizmus.

          • Veselé tekvice v 2. A

          • Deti z 2.A spolu s rodičmi vyrobili doma veselé tekvice. Tekvice mali veľký úspech v podobe spolupráce medzi deťmi a rodičmi. No posúďte sami. Nie su krásne?      

            Tr. učiteľka: Monika Halušková

          • Planetárium v našej telocvični

          • Posledný deň prvého školského mesiaca sa na našej škole konala zaujímavá akcia. Ráno sa v našej telocvični objavilo vesmírne čudo, v ktorom  milý pán lektor priblížil našim prvákom a druhákom zaujímavosti z oblasti života stromov a hmyzu. Tretiaci a štvrtáci mali možnosť nahliadnuť do tajomstiev vesmíru a rozlúsknuť záhady našej slnečnej sústavy. Táto akcia sa deťom veľmi páčila a my spolu s nimi veríme, že to nebolo posledné stretnutie s týmto vesmírnym čudom.

        • Planetárium
          • Planetárium

          • Dnes do našej školy a škôlky zavítalo mobilné planetárium. Našim šikovným škôlkarom pomocou rozprávky priblížilo ,,Život stromov". Rozprávkovou formou sa detičky oboznámili odkiaľ získavajú stromy potravu, ako rastú, ako pijú vodu a aký majú stromy vplyv na život na našej planéte.

          • Tvorivá jeseň v ŠKD

          • Šikovné ruky našich „klubáčikov“ sa pustili do práce, aby jeseňou skrášlili svoju herňu.

            Papier, vlna, nožnice, nápadov máme tisíce...

            1. Ježkovia, žalude už hotové sú,  tešíme sa ju-chu-chú.
            2. „Košík plný ovocia“- tak znelo zadanie, ktoré mali deti nakresliť. Staršie deti mali k tomu napísať zopár viet o prácach, ktoré robíme na jeseň v záhrade. Zvládli to super...
          • Deň mlieka v 4.A

          • Štvrtáci si Svetový deň mlieka  pripomenuli rôznymi aktivitami. Na raňajky si pochutnali na jogurtoch  s ovocím,  o význame mliečnych výrobkov si pripravili projekt, vymysleli krásne básne. Vyrobili kravičku z prázdneho téglika od jogurtu a dokonca boli aj na prieskume o slovenských mliečnych výrobkoch v miestnych potravinách. Verím, že po tomto dni si ešte viac uvedomíme dôležitosť mlieka v našom živote.

             

          • Biely deň v 3.A

          • BIELY  DEŇ  V  3.A

            Dňa 29.septembra 2022 sme si aj my, tretiaci zo ZŠ s MŠ Hvozdnica, pripomenuli Svetový deň mlieka na školách. Tento špeciálny zážitkový deň nazývame podľa farby mlieka „Biely deň“. Preto sa aj celá naša trieda odela do biela. Vyučovanie sme si spestrili rôznymi zaujímavými aktivitami. Prvú hodinu sme získavali nové vedomosti o mlieku, o jeho pôvode, dôležitosti pre naše zdravie a o výrobe niektorých mliečnych výrobkov. Deti si svoje novonadobudnuté vedomosti preverili v mliečnom kvíze, za ktorý ich musím veľmi pochváliť. Zapamätaných poznatkov bolo naozaj veľa. Nasledujúce hodiny sme čítali text o mliečku, počítali slovné úlohy o mliečku, tvorili rôzne druhy viet o mliečku a vypracovávali ďalšie úlohy tretiackeho učiva s mliečnou tematikou. Na záver sme si sami vyrobili zdravú desiatu z bieleho jogurtu, ovocia a kukuričných lupienkov. Ticho a sem-tam tiché či hlasné „mňamkanie“ naznačili, že aj zdravé jedlo môže byť chutné. Mliečnou dobrotkou pre každé dieťa prispel aj OcÚ Hvozdnica. Zároveň chcem poďakovať aj tretiackym rodičom, že každý žiačik našej triedy dnes prišiel v bielom a s mliečnym výrobkom v desiatovom boxe. Som veľmi rada, že sme si dnešný deň zdravo a veselo užili a pripomenuli si, že mlieko a výrobky z neho by mali byť súčasťou každého nášho dňa.

                                              Mgr.Renáta Golierová  - triedna učiteľka