• Halloweenske ježibaby v ŠKD

          • Halloween síce u nás nemá takú tradíciu ako v anglicky hovoriacich krajinách, ale medzi deťmi získava stále väčšiu obľubu. U väčšiny z nás má oveľa hlbší význam sviatok Všetkých svätých " DUŠIČKY " - pamiatka zosnulých, ktorý si v týchto dňoch pripomíname. Medzi symboly Halloweenu patria nepochybne aj čarodejnice, strigy a ježibaby. Podľa povier sa ich ľudia už v minulosti báli, pretože mali sprevádzať zlých duchov. Vraví sa, že práve na sviatok Halloween majú čarodejnice obrovskú moc.

            Ježibáb, ktoré si vyrobili deti v klube sa rozhodne báť nemusíte.

          • Po stopách našich predkov

          • V rámci krúžku navštívili deti Súkromné múzeum Ladislava Janecha v Považskej Teplej. Pod strechou rodinného domu u pána Janecha nájdeme skutočné poklady našej minulosti. V štyroch izbách sme videli minerály, mince, výrobky starých remesiel, rôzne nástroje, zbrane, časti odevov a podobne. Dokonca je tu aj lebka mladej ženy, ktorá je stará vyše 1300 rokov a je z čias Avarov. 

            Ďakujeme pánovi Ladislavovi Janechovi a jeho manželke za krásny  a zaujímavý zážitok.

            Vedúca krúžku: Monika Halušková 

          • Šarkaniáda na tretiackom zábavníku

          • V rámci nášho triedneho krúžku sme sa pustili do výroby veselých šarkanov. A vydarili sa.Každý mal vtipnú tváričku, dlhý farebný chvost a predsa bol každý iný – originálny. Bolo ich však ešte treba vyskúšať v praxi. Šarkany lietali, deťúrence si zašantili a tretiacky zábavník bol naozaj zábavný.

                                                                                 Tr.uč.R.Golierová

          • Tretiaci nezabúdajú na starých rodičov

          • Október je už tradične mesiacom úcty k starším. Nezabúdame na to ani v našej triede. Najskôr sme mali príjemnú diskusiu o tom, čo všetko pre nás starí rodičia robia, za čo všetko im máme byť vďační, prečo všetko si ich vážime. Potom sa tretiačikovia s chuťou pustili do výroby milých obrázkov na zavesenie, ktoré venovali svojim babičkám a deduškom. Vraj veľmi potešili. Na svojich starých rodičov si však nemáme spomenúť len v októbri. Úctu, vďačnosť a lásku im treba prejavovať po celý rok. Preto sme sa s deťúrencami dohodli, že sa budú snažiť potešiť svojich starkých drobnou pomocou, milým slovom, objatím či vlastnoručne vyrobeným darčekom po celý rok.

                                                                                 Tr.uč.R.Golierová

          • Október - mesiac úcty k starším

          • Mesiac október je vyhláseným mesiacom úcty k starším ľudom, k starým rodičom. Aj naši prváci si tento mesiac sľúbili, že si budú viac všímať svojich starých rodičov, budú im viac pomáhať, viac sa s nimi rozprávať, častejšie sa na nich usmejú alebo im častejšie zatelefonujú. Veď nie každý má možnosť, byť so svojimi starými rodičmi každý deň, každý deň ich pozdraviť, objať. A ako malý darček im pripravili záložku do ich obľúbenej knihy či krížovkového časopisu a k októbrovému sychravému počasiu patrí aj šálka dobré bylinkového čajíka na imunitu.

            Verím, že prváci tento svoj sľub aj dodržali a jeho plnenie neskončí 31. októbrom, ale spolu so starými rodičmi zažijú ešte mnoho pekných spoločných chvíľ.

          • Spoznávame zeleninku so zemiačikom Bombuľkom v MŠ

          • Tento týždeň bol pre naše lienky netradičný. Navštívil nás zemiačik Bombuľko a prežili sme s ním parádne dobrodružstvo. Poznávali sme a pozorovali typické znaky zemiakov, počítali sme s nimi, cvičili, plnili rôzne úlohy na IT, vyorávali sme zemiaky za traktorom na poli ( odtláčaním farby zemiakmi), vytvorili sme si výstavku zeleniny, pripravili sme si ,,Zemiakovú hostinu".Na záver sme mali športovú ,,ZEMIAKIÁDU".

          • Štvrtáci ďakujú starým rodičom

          • Mesiac október patrí každý rok úcte k starším ľuďom. A hoci nie každý ma to šťastie, mať pri sebe ešte aspoň jedného starého rodiča, prejaviť úctu, obdiv, pokoru a vďaku staršiemu človeku môže každý z nás. Stačí na to možno úsmev, milé slovo, či malá pozornosť. Nezabúdajme, že aj my všetci raz budeme na ich mieste.

            Ani štvrtáci nezabudli na svoje staré mamy, babičky, dedkov a deduškov. Milým darčekom a peknou básňou, ktorú spoločne vymysleli, sa im za všetku lásku a pomoc zo srdiečka poďakovali a pripomenuli im, ako veľmi si ich vážia a ľúbia.

            Milá babka a tiež dedko,

            chceme len povedať, že ste naše všetko.

            Keď prídete na návštevu

            mnoho srandy vtedy veru.

            Babka pečie pagáče,

            štrúdle, či voňavé koláče.

            Dedko zasa číta mi

            a aj všetko opraví.

            Vždy nám dobre poradíte

             a múdrosťou okúzlite. 

            Milá babka, milý dedko,

            ste naozaj naše všetko. 

                                                                                                   H. Kremeňová

          • Návšteva knižnice

          • Dnes naši druháci navštívili Obecnú knižnicu vo Hvozdnici. V knižnici sa od pani Jakubíkovej dozvedeli veľa cenných informácií o knihách. Deti si prečítali a prelistovali rôzne zaujímavé knihy. Niektoré deti sa do knižnice prihlásili a dostali aj čitateľský preukaz.  

            Doslali sme aj sladkú odmenu, za ktorú ďakujeme. Návšteva knižnice bola pre deti veľmi hodnotná.

            Tr. uč.: Monika Halušková

             

             

          • 21. október - Svetový deň jablka

          • Aj naši prváci si v piatok pripomenuli Deň jablka. Celé vyučovanie sa nieslo v téme jabĺčka a aj samotný prváci prišli oblečení v červeno-zelených farbách. Na čítaní si v básničke o jabĺčku vyhľadali písmenká, ktoré už poznajú, povedali sme si niečo o jabĺčkach, o ich význame v našej strave, o množstve vitamínov, ktoré jablká v sebe majú. Na matematike sme si zrátali jabĺčka, ktoré sme si priniesli do školy, určovali počet jadierok v jablkách, spočítavali pomocou príkladov počty jabĺčok. Na písaní sme si symbolicky do jabĺčka písali naše prvé písané písmenká. A na výtvarnej sme si spoločne mozaikou vytvorili naše chutné jabĺčka a to, čo nám z nich po našom vyučovaní zostalo. Aj takéto dni máme v našej školičke, aj takto sa my spoločne učíme.

        • Hudobno-divadelné predstavenie Drozdík Čimo
          • Hudobno-divadelné predstavenie Drozdík Čimo

          • V utorok, 18. októbra,  v našej telocvični zazneli ráno nádherné tóny rôznych hudobných nástrojov. Pýtate sa prečo? Po viac ako dvoch rokoch k nám opäť zavítala milá návšteva. Prišla nás svojím hudobno-divadelným predstavením potešiť pani Pažitská. Tentokrát sme sa spolu s ňou preniesli do krásneho jesenného lesíka, v ktorom sme sa zoznámili s drozdíkom Čimom a jeho dobrodružstvami. Spoznali sme aj jeho zlú/dobrú kamarátku Cicu-Micu. Celé predstavenie sa nieslo v znamení jesenných tónov hudby, deti si spolu s pani Pažitskou zaspievali známe detské pesničky, zatancovali si a spoznávali zvuky hudobných nástrojov. Bolo to krásne dopoludnie, pretože aj slniečko bolo na toto predstavenie zvedavé a nakúkalo do našej telocvične cez okná. 

            Chceli by sme sa pani Pažitskej poďakovať za jej krásne hudobné pásmo a budeme sa tešiť na jej ďalšiu návštevu. 

          • Deň jablka u druhákov

          • Každý deň jablko, od lekára ďaleko...hovorí ľudová múdrosť.

             

            Dnes sme si v našej triede pripomenuli Deň jablka - 21. október.

            Robili sme aktivity, ktoré úzko súviseli s chutným ovocím - jablkom. Pochutnali sme si na jablkovom koláči a jabĺčkach. Zaspievali pieseň Bolo raz jabĺčko krásne a bolo nám veselo. Všetci sme zistili, že maškrtiť sa dá aj zdravo. Všetky deti si zobrali domov recept na koláčik, ktorý jedli v škole. Možno budú koláč s maminkami  cez víkend piecť. 

            Tr. uč.: Monika Halušková   

          • KEĎ KRAĽUJE PANI JESEŇ V MŠ

          • ,,Maľovala pani jeseň farbičkami listy. Jeden hnedý, druhý žltý, tretí zostal čistý."

            Ani sme sa nanazdali a znovu k nám nenápadne prišla pani Jeseň, ktorá nám ponúka mnoho farieb a jesenných plodov. Počas týždňa sme s našími lienkami rozlišovali ročné obdobie, opisovali charakteristické znaky jesene, triedili a počítali jesenné listy, z prírodnín sme konštruovali lesné domčeky pre zvieratá, zhotovili sme z listov farebné cestičky, vyrobili sme si ježkov, na vychádzke sme zberali prírodniny, hrali sme sa rôzne hudobno-pohybové hry. 

          • Ovocný šalát

          • Včielky si v MŠ pripravovali ovocný šalát. Pripomenuli sme si, že ovocie je dôležitou zložkou každodennej stravy, pretože obsahuje veľa vitamínov  dôležitých pre náš organizmus.

          • Veselé tekvice v 2. A

          • Deti z 2.A spolu s rodičmi vyrobili doma veselé tekvice. Tekvice mali veľký úspech v podobe spolupráce medzi deťmi a rodičmi. No posúďte sami. Nie su krásne?      

            Tr. učiteľka: Monika Halušková

          • Planetárium v našej telocvični

          • Posledný deň prvého školského mesiaca sa na našej škole konala zaujímavá akcia. Ráno sa v našej telocvični objavilo vesmírne čudo, v ktorom  milý pán lektor priblížil našim prvákom a druhákom zaujímavosti z oblasti života stromov a hmyzu. Tretiaci a štvrtáci mali možnosť nahliadnuť do tajomstiev vesmíru a rozlúsknuť záhady našej slnečnej sústavy. Táto akcia sa deťom veľmi páčila a my spolu s nimi veríme, že to nebolo posledné stretnutie s týmto vesmírnym čudom.