• Veselá návšteva v 3.A

          • Od rána sme vedeli, že dnes je veselý deň a čaká nás veselá návšteva.Na všetkých vyučovacích hodinách sme riešili úlohy, tvorili vety, lúštili tajničky, ktorých témou bol Mikuláš a jeho dvaja pomocníci anjelik a čertík. Po mikulášskych úlohách nás čakalo mikulášske divadlo, na ktorom sme sa všetci schuti zasmiali. A potom to prišlo. Niekto za dverami zacinkal a do našej triedy vstúpili tri úžasné bytosti, ktoré vyčarili úsmev na tvári všetkým tretiačikom. Milo sme ich privítali, s radosťou im zaspievali, srdečne poďakovali za sladké balíčky a teraz už len veselo spomíname pri fotografiách a tešíme sa o rok.

             

                                                                           tr.uč.Renáta Golierová

          • Návšteva Mikuláša v 2.A

          • Tak ako každý rok, aj v tomto roku prišiel do našej triedy Mikuláš. Tento rok prišiel k nám o trochu skôr. Druhého decembra si deti v triede ozdobili vianočný stromček a po veľkej prestávke v telocvični na nich čakalo malé ,,Mikulášske prekvapenie“ a to bolo divadielko Zo šuflíka. Všetky deti si pozreli krásne vystúpenie, v ktorom vystupovali anjel, čertica Bertica a samozrejme Mikuláš. Po vystúpení prišli všetci traja k nám do triedy a priniesli deťom obrovské balíčky. Deti im zaspievali pieseň o Mikulášovi a pekne sa za sladkosti poďakovali. 

            Tr. uč.: Monika Halušková

          • Vianočné dekorácie v MŠ

          • Vianoce sú čas pokoja, pohody, radosti a šťastia. Nepoznáme človeka, ktorý by sa na tento sviatok netešil. Už len to vedomie, že prichádzajú, dokáže samo o sebe vyčarovať úsmev na tvári. Preto aj naše včielky s radosťou pripravovali vianočné dekorácie.

          • Mikuláš v MŠ

          • Tak sa ho teda detičky dočkali. Že koho? No predsa Mikuláša. A nie samého, ale pekne so svojou družinou. Deti boli šťastné, že na nich ani tento školský rok nezabudol. Strach z čerta niektorí mali, ale tento bol dobrý, tak sa nik nemusel báť. Deti spoločne zaspievali a zarecitovali básničky a za odmenu dostali sladký balíček.

          • Štvrtácke projekty z vlastivedy

          • Medzi učivo štvrtáckej vlastivedy patrí aj história a dejiny Slovenska. Deti mali za úlohu vytvoriť projekt s názvom MÁRIA TERÉZIA – najvýznamnejšia panovníčka Uhorska. Pripravené projekty potom prezentovali pred svojimi spolužiakmi.  A tak sme sa dozvedeli nielen o jej významných reformách, ale napríklad aj to, že Mária Terézia mala rada matematiku, ovládala niekoľko cudzích jazykov, milovala čokoládu a obľubovala poľovačky . Projekty boli krásne a niektoré naozaj originálne. Dôkazom sú aj nasledujúce fotografie.

            tr.uč. H. Kremeňová

          • Medovníkový deň u druhákov

          • Medovníčky patria k typickým dobrotám, ktoré zdobia naše stoly počas najkrajších sviatkov v roku.

            Naši druháci sa rozhodli, že si upečú medovníčky. No zistili, že upiecť a ozdobiť takéto dobroty, nie je vôbec jednoduché. V dobrej nálade sa všetci pustili do vaľkania a vykrajovania figúrok.  Potom figúrky poukladali na plech a dozlatista upiekli. Upečené medovníčky si všetci pekne ozdobili. Všetky deti boli úžasné a práca ich bavila. Chceme sa z celého srdca poďakovať pani Hanke Šimúnovej za to, že nám pomáhala pri tvorení medovníčkov. Vysvetlila deťom ako majú pracovať s cestom a aj im ukázala, ako ich majú zdobiť. Ďakujeme aj za medovníčky, ktoré upiekla pre všetky deti. Každé dieťa malo na ňom napísané svoje meno. Ďakujeme aj Obecnému úradu Hvozdnica, že sme pri pečení mohli využiť malú kuchynku v kultúrnom dome.

            Vedúca krúžku Monika Halušková a malí cukrári

          • List Ježiškovi

          • Naši druháci dnes písali na hodine slovenského jazyka list Ježiškovi. Najprv sme si povedali, čo musí taký list obsahovať a potom sa všetky deti pustili s veľkou chuťou do písania. Na obálky sme napísali adresu 999 99 JEŽIŠKO a nalepili známky. Listy sme zaniesli do poštovej schránky. Už teraz sa tešíme, ako to s darčekmi pod stromčekom dopadne.

             Tr. uč. : Monika Halušková

          • Tešíme sa na adventný čas

          •                                                                                                                                

            Už sa tešíme, že si všetci zapálime 27. novembra prvú sviečku na adventnom venci. Naši druháci si vyrobili adventné vence sami. Pri práci ukázali svoju šikovnosť a kreativitu. Popri výrobe a aranžovaní sme si s deťmi hovorili o adventnom venci. Koľko je na ňom sviečok a ako sa volajú.  

            1. sviečka je pomenovaná ako nádej, zapaľuje sa na prvú, tzv. železnú, adventnú nedeľu.

            2. sviečka má symbolizovať mier, horí počas druhej, tzv. bronzovej, adventnej nedele.

            3. sviečka znamená priateľstvo. Zapaľujeme ju počas tretej adventnej nedele - tzv. striebornej.

            4. sviečka má názov láska. Svieti počas poslednej štvrtej, tzv. zlatej, adventnej nedele.

            Advent, advent, štyri sviece,                                                                                                                                      prvá z nich sa zatrbliece.                                                                                                                                            Za ňou druhá, tretia zhorí,                                                                                                                          prinesieme stromček z hory.                                                                                                                                      A keď štvrtá horí stíška,                                                                                                                                        tešíme sa na Ježiška. 

            Prajeme Vám krásny adventný čas.

                                                             Vaši druháci

             

            Tr. uč : Monika Halušková

          • Vianoce, Vianoce prichádzajú

          • Koncom jesene sa stále viac a viac začína spomínať jedno magické slovíčko, ktoré vždy, ako na povel, rozžiari detské očká. To slovo znie „Vianoce“. Už ho často počuť aj u nás v 3.A. Svedomito nacvičujeme program na vianočnú besiedku, hráme triednu hru Tajný darca a zároveň si pomaličky začíname zdobiť našu triedu. Základom každej dobrej vianočnej výzdoby je pekný vianočný stromček. My už ich máme na nástenke niekoľko. Ale ich tretiačikovia pekne vyzdobili, čo poviete?

            Triedna učiteľka Renáta Golierová

          • Hravá heraldika

          •  

            Druhý novembrový utorok sa žiaci tretieho a štvrtého ročníka vybrali na potulky za históriou. Prímestskou autobusovou dopravou cestovali do Bytče, kde navštívili Sobášny palác. Tu najskôr absolvovali prehliadku zaujímavých expozícii s pútavým a pre detské chápanie prispôsobeným výkladom milej pani sprievodkyne. Vypočuli si kto a prečo postavil Sobášny palác, prostredníctvom krásnych ručne šitých bábik sa zoznámili s členmi rodiny palatína Juraja Thurzu a mohli sa pokochať obrazmi dvoch vystavujúcich slovenských maliarov. Potom ich čakala prednáška s názvom Hravá heraldika, v ktorej štvrtáci a tretiaci získali vedomosti o tom, ako vznikali erby okolitých miest a obcí, dozvedeli sa ako rozumieť symbolom, ktoré môžeme vidieť na erboch a ako opísať jednotlivé časti erbu. Nakoniec si deti s veľkou chuťou vytvárali vlastné erby, do ktorých pokresli to, čo majú radi, čo ich charakterizuje, či vpísali rôzne pekné motivačné heslá. Výlet do minulosti sa veľmi vydaril, a to nie len preto, že namiesto predpovedaného dažďa nás po celý deň sprevádzalo celkom príjemné novembrové slniečko, ale hlavne preto, že deti, to, čo videli, počuli, mohli chytiť do rúk, či to, čo mohli sami vytvoriť, naozaj zaujalo. Hravo a zábavne sa spriatelili s heraldikou.

             

                                                                   triedne učiteľky 3.A  a 4.A

          • Štvrtáci a jesenné poklady prírody

          • Počasie nám posledné dni naozaj prialo a štvrtáci sa boli tiež pokochať krásnou jesennou prírodou. Popri tom nazbierali rôzne listy, konáriky, žalude, gaštany, šípky, ale aj rôzne zaujímavé kamienky. Všetky tieto poklady potom využili na našom spoločnom krúžku. Mali si predstaviť, že sú z nich záhradní architekti a ich úlohou bolo navrhnúť záhradu, prípadne park, v ktorom by sa dalo príjemne relaxovať. Ich návrhy sa im skutočne podarili a možno niekto v sebe objavil aj svoje budúce povolanie. 

            H. Kremeňová

          • 11. november - Martin na bielom koni

          • Z diaľky počuť podkovičku,

            Martin príde na koníčku.

            To zas bude smiech,

            keď privezie sneh.

                                      Prváci nezabudli na dnešný deň - začali sme pranostikou, naučili sme sa básničku a na výtvarnej výchove sme si bielych koníkov aj vyrobili. Keďže meteorológovia tvrdia, že dnešný Martin príde len na bielom mercedese, tak my sme mu chceli pomôcť a dorobili sme koníkovi aj sneh.

          • VESELÉ HRABLIČKY

          • Dňa 18.10. sa detičky z našej MŠ zúčastnili na aktivite ,,VESELÉ HRABLIČKY". Lienky plnili rôzne úlohy s jesennou tématikou. Detičky s radosťou hrabali lístie, ktoré prevážali na fúrikoch. Lístie nahrabali na kopu, z ktorej vytvorili domček pre ježka. Z listov si zhotovili aj jesenných škriatkov. 

          • Halloweenske ježibaby v ŠKD

          • Halloween síce u nás nemá takú tradíciu ako v anglicky hovoriacich krajinách, ale medzi deťmi získava stále väčšiu obľubu. U väčšiny z nás má oveľa hlbší význam sviatok Všetkých svätých " DUŠIČKY " - pamiatka zosnulých, ktorý si v týchto dňoch pripomíname. Medzi symboly Halloweenu patria nepochybne aj čarodejnice, strigy a ježibaby. Podľa povier sa ich ľudia už v minulosti báli, pretože mali sprevádzať zlých duchov. Vraví sa, že práve na sviatok Halloween majú čarodejnice obrovskú moc.

            Ježibáb, ktoré si vyrobili deti v klube sa rozhodne báť nemusíte.